Als je aandelen van een bedrijf uit Amerika in je bezit heb, krijg je soms dividend uitgekeerd krijgt van het Amerikaanse bedrijf. Als je inkomsten uit dividend ontvangt, moet je daar Amerikaanse belasting over betalen. Deze belasting wordt bronbelasting genoemd en het standaard tarief hiervan is 30% over het dividend.

Deze belasting wordt automatisch ingehouden door de beleggingsplatformen, waardoor je bij een dividenduitkering nog maar 70% overhoudt. Dus stel er wordt $1,- dividend per aandeel door het bedrijf uitgekeerd, dan krijg jijzelf maar $0,70 bijgeschreven op je beleggingsrekening.

Nederland heeft een belastingverdrag afgesloten met Amerika, waarin verschillende afspraken gemaakt zijn voor het betalen van belasting over effecten, royalty’s, rente etc. Over de belasting over dividenden is afgesproken dat je maar 15% dividendbelasting hoeft te betalen in plaats van het standaard 30% tarief.

Van 30% naar 15% bronbelasting op Amerikaanse dividenden

Om aanspraak te maken op het 15% bronbelasting tarief, moet je een zogenoemde bronbelasting formulier invullen. Vaak wordt dit formulier opgestuurd naar de IRS (Amerikaanse belastingdienst) door het beleggingsplatform waar je de aandelen hebt gekocht, zoals ING of De Giro. Sommige platformen hebben een eenvoudige manier in hun platform ontwikkeld om aan te geven dat je aanspraak wil maken op het verminderde tarief van 15%.

Bij de ING waar ik zelf Amerikaanse aandelen heb gekocht, moet je dit formulier eerst zelf downloaden en invullen en opsturen naar ING beleggen afdeling. Je krijgt van de ING een email op het moment dat je hier aanspraak op kan maken. Er zijn verschillende bronbelasting formulieren beschikbaar, die je moet gebruiken bij verschillende situaties, bijv. als persoon of als bedrijf. Meer informatie over inkomsten van Amerikaanse effecten en de verschillende bronbelasting formulieren kun je vinden op de website van de ING: Inkomsten uit Amerikaanse beleggingen.

Helaas wordt er in de uitleg documenten van de IRS (Amerikaanse belastingdienst) en de uitleg van de ING over het formulier niet helemaal precies uitgelegd wat je waar moet invoeren. Na veel onderzoek ben ik er achter gekomen wat je precies in moet voeren. Ik wil dit graag delen, zodat het jou tijd bepaard. Het bronbelasting formulier is bij mij goedgekeurd en verwerkt door de ING. Vanaf nu betaal ik nog maar 15% bronbelasting over dividenden.

Bronbelasting formulier invullen voor dividenden (W-8BEN)

Het W-8BEN formulier is voor Non US personen en moet ingevuld worden door de bezitter van de aandelen. Het gaat hier om een particulier en niet om een bedrijf, anders moet je het W-8BENE formulier invullen.

Bij het formulier zijn 2 punten extra belangrijk om op te letten:

 • Vul het formulier in het Engels in.
 • Het formulier maakt gebruik van Amerikaanse datum notatie: maand-dag-jaar (MM-DD-YYYY). Dit is anders dan we in Nederland gewend zijn.

Ik zal nu stap voor stap doorlopen welke punten je moet invoeren in het W-8BEN formulier.

Part 1: Identification of Beneficial Owner

In het eerste gedeelte vul je al jouw persoonlijke gegevens in.

 • 1. Name of individual who is the beneficial owner. Vul hier jouw voornaam en achternaam in.
 • 2. Country of citizenship. Vul hier het land in: The Netherlands
 • 3. Adres gegevens:
  • Permanent residence address. Vul hier jouw straatnaam en huisnummer in.
  • City or town, state or province. Include postal code where appropriate. Vul hier jouw stad, provincie en postcode in.
  • Country. Vul hier het land in: The Netherlands
 • 6. Foreign tax identifying number. Vul hier jouw BSN nummer in.
 • 8. Date of birth: Vul hier jouw geboortedatum in (let op de datum notatie, eerst de maand en dan de dag)

Part 2: Claim of Tax Treaty Benefits

In dit gedeelte ga je invoeren welke belastingtarief voor Amerikaanse dividenden je aanspraak op maakt en op basis van welke artikelen uit het belastingverdrag.

 • 9. I certify that the beneficial owner is a resident of *. Vul hier het land in: The Netherlands
 • 10. Special rates and conditions. Hier moet je invoeren op basis van welk artikel en paragraaf van het Amerikaanse belastingverdrag met Nederland je aanspraak maakt op belastingverlaging en welk tarief je dan recht op heb. Voor belastingverlaging voor Amerikaanse dividenden moet je hier invoeren Article 10 Paragraph 2b in het eerste veld en 15 % in het 2e veld. Het invullen van het 3e veld over Explain the additional conditions is niet nodig en kun je leeglaten.

Part 3: Certification

Het laatste gedeelte is de ondertekening van het formulier.

 • Sign Here. Vul onderaan jouw handtekening in.
 • Print name of signer. Vul hier opnieuw jouw volledige naam in.
 • Date. Datum van ondertekening (let weer op datumnotatie).

Als je het W-8BEN van ING gebruikt en alle velden ingevoerd hebt, kun je het formulier nog valideren. Stuur dit formulier op naar het beleggingsplatform waar je de Amerikaanse aandelen heb gekocht en zij zullen de rest regelen voor jou met de IRS. Als deze goedgekeurd en verwerkt is, betaal je vanaf dat moment nog maar 15% dividendbelasting over inkomsten uit dividend van Amerikaanse aandelen.

Heb je meer vragen over het verlagen van dividendbelasting of het invullen van een bronbelasting formulier? Laat een reactie achter.

Veelgestelde vragen

Hoe lang blijft een bronbelasting formulier geldig?

Een bronbelasting formulier blijft 3 jaar geldig. Het formulier moet daarna opnieuw ingevuld en opgestuurd worden.

Waar kan ik het bronbelasting formulier (W-8BEN) downloaden?

Je kunt het formulier downloaden op de website van de IRS of gebruik maken van het formulier van de ING waar validatie ingebouwd is: W-8BEN. Let op: dit formulier is alleen voor personen, geen bedrijven.

Waar vind ik het belastingverdrag van Amerika met Nederland?

Je kan op de website van de IRS (Amerikaanse belastingdienst) de belastingafspraken vinden die gemaakt zijn met Nederland: Belastingverdrag Nederland.

DISCLAIMER: De informatie op dit artikel heb ik zo zorgvuldig mogelijk samengesteld, maar kan fouten bevatten en/of onvolledig zijn. Ik ben geen belastingadviseur en deel alleen de kennis die ik heb geleerd in de praktijk.