Als je veel bezoekers op je website of blog krijg, is het tonen van advertenties een eenvoudige manier om geld te verdienen. De meeste online ondernemers beginnen vaak met het advertentienetwerk Google Adsense. Dit doen ze omdat het een eenvoudige laagdrempelige manier is om advertenties op je website te tonen en inkomsten te genereren.

Google Adsense, het advertentienetwerk van Google, wordt wereldwijd door miljoenen mensen gebruikt. Je kunt eenvoudig je website aanmelden en een stukje code op jouw website plaatsen. Google zal jouw vervolgens jouw website reviewen. Als je wordt goedgekeurd, kun je beginnen met het genereren van inkomsten met jouw website.

Oké, tot hier waarschijnlijk niks nieuws.

Voordat ik over een alternatief van Google Adsense begin, wil ik even vertellen er niks mis is met Google Adsense. Het is een zeer gebruiksvriendelijk en fijn platform en soms de beste keus.

Een aantal voordelen van Google Adsense zijn:

 • Gratis
 • Toegankelijk
 • Automatische advertenties
 • Goede uitbetaling

Ik heb een aantal alternatieven van Google Adsense geprobeerd de afgelopen jaren als online ondernemer. Waarschijnlijk zie je de mails ook vaak langskomen van verschillende advertentie netwerken. Ze willen de advertenties op jouw website beheren en goede deals voor jouw website regelen.

Bij deze partijen betaal je vaak een range van 15% tot 25% commissie over de inkomsten. Uit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat ze meer inkomsten dan Adsense kunnen genereren. Helaas zorgt het afdragen van de commissie dat het verschil tussen Google Adsense en deze partijen vrij klein is. Mijn advies in het algemeen is om niet met deze kleine bedrijven te gaan samenwerken. Het verschil in inkomsten is niet de moeite waard is.

Je bent waarschijnlijk niet op deze blog gekomen om te lezen wat niet werkt. Je ben op zoek naar een goed alternatief voor Google Adsense die wel werkt.

Beste Google Adsense alternatief

Laat ‘beste’ maar weg. Ik geloof niet dat er 1 beste alternatief is voor Google Adsense. Het zal verschillen per website in verschillende niches, bezoekers en locaties. In sommige gevallen zal Google Adsense meer opleveren dan een ander advertentienetwerk. Het is dus altijd belangrijk dat je de resultaten van inkomsten uit advertenties met elkaar gaat vergelijken.

Je kunt voor het vergelijken gebruik maken van RPM (revenue per mille), dat staat voor de inkomsten per 1000 paginaweergaven. Jouw huidige RPM kun je zien onder Rapporten in je Google Adsense account.

Als je RPM van verschillende netwerken gaat vergelijken, moet je altijd rekening houden met de periode van het jaar. Je zult zien dat de RPM in januari over het algemeen veel lager is dan in december. Dit maakt het vergelijken soms vrij ingewikkeld.

Tijd om te vertellen over wat ik op dit moment het beste alternatief van Google Adsense vind. En over een partij te vertellen waar ik al een aantal jaar een goede samenwerking mee heb.

Ezoic

Ezoic is een advertentienetwerk die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie voor het tonen van de beste advertentie op je website. Dit om er voor te zorgen van dat je het meeste inkomsten uit je website haalt. Het bedrijf is een Google Certified Publishing Partner. Ze werken samen om de beste resultaten met Google Ad Manager en Google Adsense te halen.

Hoe werkt Ezoic?

Ezoic hanteerde eerst een regel dat je een minimaal aantal bezoekers moest hebben. Inmiddels hebben ze aangekondigd om hun platform open te stellen voor iedereen. Je kunt eenvoudig een account aanmaken bij Ezoic. Je moet jouw website aanmelden en jouw name server naar hun verwijzen en een lijst met IPs laten toestaan. Dit kan in sommige gevallen vrij ingewikkeld zijn voor niet technische mensen. De support van Ezoic is goed en ze kunnen jou hiermee goed helpen. Als je jouw website eenmaal is goedgekeurd kun je beginnen met het tonen van advertenties. Bij mij hebben ze goed geholpen om alle advertentie placeholders te plaatsen. Het systeem gaat vervolgens verschillende combinaties van advertenties testen om zo het beste resultaat te halen.

Meer info over Ezoic?

Wil je meer informatie over hoe Ezoic werkt en hoe je lid kan worden van het advertentienetwerk om meer inkomsten uit advertenties te halen?

Resultaten Adsense vs Ezoic

Om de resultaten van Ezoic vs Adsense te vergelijken kun je gebruik maken van het eerder genoemde RPM (inkomsten per 1000 weergaven). Houdt er rekening mee dat de resultaten die ik heb gekregen met Ezoic niet per definitie ook voor jouw website gaan gelden. Het kan je wel een goed beeld geven in de verschillen in inkomsten.

De volgende resultaten van vorig jaar (2019/2020) zijn behaald met een website in de online tools niche met 20K tot 100K maandelijkse sessies. De resultaten van Ezoic zijn vergeleken met de resultaten van de beste maand (februari) van Adsense.

RPM van Adsense

 • December: €3,43
 • Januari: €3,32
 • Februari: €5,42

RPM van Ezoic

 • Maart: €6,37 (+17.5%)
 • April: €6,83 (+26%)
 • Mei: €6,51 (+20%)
 • Juni: €7,54 (+39%)

Als je op basis van de bovenstaande resultaten de gemiddelde stijging gaat vergelijken zie je een stijging van meer dan 25%. Hierbij moet rekening gehouden worden gehouden met de Covid en de maand in het seizoen, maar in dit geval zouden de resultaten anders waarschijnlijk nog beter geweest zijn.

Resultaten Adsense vs Ezoic Premium

Na een aantal maanden gebruik gemaakt te hebben van Ezoic kreeg ik in mijn dashboard een melding dat ik in aanmerking kon komen voor Ezoic Premium. Volgens mij krijgen de meeste gebruikers wel deze melding na een bepaalde tijd (ik voelde me bijna speciaal haha).

Ezoic Premium is een maandelijks of jaarlijkse abonnement waarbij je moet betalen, zodat Ezoic de beste deals voor jouw website gaat proberen te krijgen. Als je een jaarlijks subscription afsluit, krijg je 20% korting op de kosten wat wel veel geld scheelt. Betalen voor het tonen van advertenties op een website kan een beetje vreemd overkomen. Gelukkig kon je het 14 dagen gratis proberen om te zien welke resultaten het oplevert (gratis geld). Nadat de resultaten van deze 14 dagen heel goed waren, heb ik meteen een jaarlijks abonnement afgesloten. Hiermee bespaar je alvast 20% op de kosten (betaling per maand via creditcard).

RPM van Ezoic Premium

Juli: €10,10 (+86%)
Augustus: €10,40 (+92%)

Natuurlijk moet je bij bovenstaande resultaten van de vergelijking tussen Adsense en Ezoic Premium de kosten er nog afhalen. Het vergelijking was in mijn geval beetje ingewikkeld doordat er inmiddels 2 verschillende websites op het platform van Ezoic draaiden.

Inkomsten Ezoic Premium

De gemiddelde winst (inkomsten – kosten) van Ezoic premium was rond de +60% (met jaarlijkse abonnement met 20% korting) in de eerste maanden. Als je dus een premium account hebt die €100,- kost, waren de inkomsten €160,-. Dit komt neer op een winst van €60,-.

Inmiddels zit ik op een veel duurder abonnement en zie ik gemiddeld een winstpercentage van rond de +45% het afgelopen jaar. Hierdoor zou ik zeker adviseren om gebruik te maken van Ezoic Premium als je die kans krijgt.

Overige alternatieven voor Google Adsense

Er zijn ook nog verschillende andere alternatieven voor Google Adsense naast Ezoic. Een aantal alternatieven van Adsense naast Ezoic zijn:

In de onderstaande video wordt Adsense vergeleken met Ezoic, Mediavine en AdThrive. In deze video van Income school (aanrader om YouTube account te volgen) wordt duidelijk uitgelegd dat het vaak niet zo eenvoudig is om inkomsten te vergelijken van verschillende alternatieven van Adsense. Je moet ook rekening houden met het aantal bezoekers, niche etc. Bekijk de video maar eens en maak zelf je eigen conclusies.

Heb jij ervaring met andere alternatieven voor Google Adsense waar je goede resultaten mee hebt bereikt? Ik ben heel benieuwd naar jouw inkomsten uit advertentienetwerken. Je kunt hieronder een reactie achterlaten met jouw ervaring.

Aanmelden Ezoic

Ben je overtuigd dat Ezoic het beste alternatief is van Google Adsense en wil je jouw website aanmelden?

Disclaimer: De informatie uit dit artikel is gemaakt vanuit mijn eigen ervaringen en ik probeer zo transparant mogelijk te zijn over alle inkomsten en waar je rekening mee moet houden. Het artikel bevat affiliate links naar de advertentienetwerken waar ik commissie over krijg. Het doel van het artikel is om jou een zo goed mogelijk beeld te geven over de alternatieven van Adsense.