In dit artikel leg ik uit hoe het zit met het betalen van belasting als je geld verdiend als affiliate marketing partner bij het bol.com partnerprogramma door het promoten van producten via jouw blog, website of social media.

Wat is het Bol.com affiliate Partnerprogramma?

Bij het bol.com partnerprogramma kan je commissie verdienen door het promoten van producten van bol.com via jouw website, app, blog of social media. Op het moment dat iemand op jouw speciale affiliate link klikt en een product koopt bij Bol, ontvang jij een commissie.

De commissie die je krijgt als iemand een product koopt, is altijd op basis van de netto verkoopprijs zonder BTW en verzendkosten.

Als affiliate partner van het bol.com partnerprogramma kan je een persoonlijk of zakelijk account hebben. Het verschil tussen deze twee is dat een zakelijk account gekoppeld is aan een bedrijf met een KVK-nummer en een BTW-nummer. Op de factuur, die je kan vinden in het dashboard, staat dan ook jouw bedrijf met NAW-gegevens, KVK-nummer en BTW-nummer vermeld. Bij een persoonlijk account staat op de factuur alleen jouw NAW-gegevens.

Als je een persoonlijk account heb kan je hem eenvoudig omzetten naar een zakelijk account als je ingelogd ben in het partnerprogramma onder het menu “account”.

Oké, hoe zit het met het betalen van belasting?

Moet ik belasting betalen als bol.com affiliate partner?

Over het algemeen kunnen we stellen dat je over alle online inkomsten die je heb ook belasting moet betalen. Om te bepalen welke belasting je moet betalen als partner van bol.com is het belangrijk om te weten of je een persoonlijk account of zakelijk account heb. Dit kan je vinden in jouw dashboard van het partnerprogramma.

Als je een bedrijf geregistreerd heb bij de KVK is het belangrijk om jouw persoonlijke account om te zetten naar een zakelijk account.

Wat voor belasting moet ik betalen met een persoonlijk account als bol.com partner?

Bij een persoonlijk partner account heb, hoef je geen omzetbelasting af te dragen.

Alle inkomsten die je verdient als bol.com affiliate partner moet je wel opgeven als inkomsten uit overig werk in je jaarlijkse aangifte van inkomstenbelasting. De belasting die je hierover moet betalen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en overige inkomsten of loon.

Welke belasting moet ik betalen als zakelijk bol.com affiliate partner?

Bij een zakelijk account als bol.com affiliate partner moet je omzetbelasting betalen over de verdiensten, tenzij je gebruik maakt van de kleine ondernemersregeling (KOR).

Bij een zakelijk account wordt over de netto commissie die je verdiend hebt 21% BTW berekend. Deze 21% BTW staat apart vermeld op jouw factuur die je kan vinden via het dashboard.

Als je van een persoonlijk account naar een zakelijk account gaat betekend het niet dat je 21% minder inkomsten zal hebben. Bol.com zal de 21% BTW extra toevoegen op de factuur, zodat jij deze weer kan afdragen aan omzetbelasting.

In de praktijk kan dit dus betekenen dat je meer overhoudt als je veel hoge kosten heb waar je BTW over betaald heb, omdat je deze van elkaar kan aftrekken.

Als je onder de kleineondernemersregeling (minder dan €20.000 omzet in 1 kalenderjaar) valt met jouw bedrijf, kan je dit aangeven in het bol.com partnerprogramma via de volgende stappen:

  • Ga naar Account
  • Ga met je muis over Bedrijfsgegevens en klik op het potlood icoon
  • Selecteer de checkbox “Mijn onderneming valt onder de KleineOndernemersRegeling (KOR)”

Hierdoor zal er geen 21% BTW meer berekend worden over jouw commissie en vind je deze ook niet meer terugvinden op jouw factuur. Je hoeft dan ook geen inkomstenbelasting meer te betalen over deze inkomsten.

Naast de omzetbelasting moet je over het verdiende bedrag zonder BTW ook inkomstenbelasting, inkomsten uit overige werkzaamheden of belasting over winst uit onderneming betalen. Dit is afhankelijk van jouw eigen situatie, de bedrijfsvorm en de behaalde omzet van jouw onderneming hoeveel en welk soort belasting je hierover moet betalen. Het is handig om hier van te voren rekening mee te houden en geld apart te zetten op jouw bedrijfsrekening.

Heb je vragen, suggesties over andere opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter.

Meer geld verdienen met advertenties?

Ezoic is 1 van de beste advertentienetwerken die een hoge CPM kan realiseren voor de advertenties op jouw website.

DISCLAIMER: De informatie op dit artikel is zo zorgvuldig mogelijk samengesteld, maar kan fouten bevatten en/of onvolledig zijn. We adviseren altijd informatie te verifiëren bij meerdere bronnen en zijn dan ook niet verantwoordelijk voor de gevolgen voortvloeiend uit dit artikel.